Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran’daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiği duyuruldu. Saldırıda Koruma müdürü hayatını kaybetti, 2 güvenlik görevlisi yaralandı. Türkiye’den alçak saldırıya ilişkin açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamasında, ‘Hain saldırıyı kınıyoruz, Azerbaycan’ın yanındayız’ ifadelerini kullandı.İran’a çağrıda bulundu. Öte yandan İran polisi saldırganın yakalandığı bildirirken saldırganın ilk ifadesi ortaya çıktı. Edinilen son dakika bilgiye göre saldırı anlarına ilişkin görüntüler ortaya çıktı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran’daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini, Koruma müdürünün hayatını kaybettiğini, 2 güvenlik görevlisinin yaralandığını duyurdu. Azerbaycan’ın konuya ilişkin soruşturma başlattığı bildirildi. Saldırının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu A haber’e açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu açıklamalarında; “İlave tedbirler alıyoruz. Son zamanlarda Azerbaycan misyonlarına yönelik artmaya başladı.” ifadelerini kullanırken, İran’a da buradan çağrıda bulunuyoruz. Saldırganın yakalanması ve gerçeklerin ortaya çıkması yönünde…” dedi.
AZERBAYCAN’DAN AÇIKLAMA
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, saldırgan, Kalaşnikof otomatik silahıyla koruma müdürünü öldürdü. Elçiliğin iki güvenlik görevlisinin saldırıyı engellerken yaralandığı, sağlık durumlarının ise iyi olduğu açıklandı.
TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir” ifadelerini kullandı.
A* P*** Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Kardeş Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı lanetliyoruz. Saldırıda şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralanan kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. #Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.” ifadelerini kullandı.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN İRAN’A ÇAĞRI
Bakan Çavuşoğlu, A haber’e bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu “Türkiye olarak yapabileceğimiz bir şey var mı diye sorduk. Saldırganla ilgili farklı bilgiler geliyor dedi kendileri. İlave tedbirler alıyoruz. Son zamanlarda Azerbaycan misyonlarına yönelik artmaya başladı. Son 2 yılda Azerbaycan misyonlarına 5 kere saldırı oldu. Radikal Ermeniler Azerbaycan misyonlarına saldırdı. İran’a da buradan çağrıda bulunuyoruz. Saldırganın yakalanması ve gerçeklerin ortaya çıkması yönünde…” dedi.
Bakan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Kimsenin Azerbaycan’ın zaferinden rahatsız olmaması gerekiyor. İran’daki diplomatik misyonları korumak İran’ın sorumlululğundadır. İran makamlarından saldırının failinin yakalanmasını beklemek en doğal hakkımızdır.
Şu anda bu sürecin Azerbaycan ve İran arasında sürdürülmesi daha sağlıklıdır.
Farklı bilgiler var. Ceyhun kardeşim Ellerinde net bir bilgi olmadığını söyledi. Bu konu da somut bir bilgiye ulaşılması gerekir. Bizim büyükelçiliğimize yönelik böyle bir tehdit söz konusu değil.
İRAN’DAN İLK AÇIKLAMA
İran’daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenleyen saldırganın yakalandığını söyledi. Fars Haber Ajansı’na göre, Rahimi, sabah saatlerinde başkent Tahran’da meydana gelen silahlı saldırıyla ilgili bilgi verdi.
Rahimi, “Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin yaralanmasına neden oldu.” dedi.
SALDIRGANIN İFADESİ ORTAYA ÇIKI
Saldırganın yakalandığını aktaran Rahimi, “Saldırgan 2 küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi.” ifadelerini kullandı. Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran’daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini, güvenlik amirinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Açıklamada, kalaşnikof otomatik silahla ateş açan saldırganın büyükelçiliğin güvenlik amirini katlettiği, 2 güvenlik görevlisini de yaraladığı belirtilmişti.
SALDIRI ANINA İLİŞKİN İLK GÖRÜNTÜLER
Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı anına ilişkin ilk görüntüler ortaya çıktı. Saldırganın içeri girişi ve ateş ettiği anlar anbean görüntülendi.
TAHLİYE EDİLECEK
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğine yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınadıklarını, İran hükümetinden saldırgan ve azmettiricilerin belirlenmesini istediklerini belirterek “Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor.” dedi.
Hacızade, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.
Saldırıyla ilgili araştırmaların sürdüğünü belirten Hacızade, “Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor.” diye konuştu.
Hacızade, şehit güvenlik amirinin aile ve yakınlarına taziye dileklerini ileterek “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’la telefonda görüştü. Çavuşoğlu, bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını belirtti.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: sabah.com.tr